Skip Ribbon Commands
Skip to main content

News

Manage PermissionsManage Permissions
20.06.2019 | Dua belia hadiri Mesyuarat Pemimpin Belia ASEAN di Bangkok

Awang Haji Abdul Mateen Bolkini bin Haji Ahmad dari Majlis Belia Brunei dan Dayang Siti Julaiha binti Puasa dari Universiti Sultan Sharif Ali (UNISSA) berlepas ke Bangkok Thailand bagi menghadiri Mesyuarat Pemimpin Belia ASEAN 2019 bermula hari ini hingga 24 Jun 2019.

Hadir di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei bagi mengucapkan selamat belayar Setiausaha Tetap Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Pengiran Mohammad Amirrizal bin Pengiran Haji Mahmud.

Turut hadir Timbalan Setiausaha Tetap, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Kolonel (B) Pengiran Haji Maiddin bin Pengiran Haji Said.

Mesyuarat Persediaan Pemimpin Belia ASEAN 2019 yang berlangsung selama lima hari untuk Interaksi dengan Pemimpin ASEAN yang akan berlangsung bersempena Sidang Kemuncak ASEAN Submit 2019 Ke-34 di Bangkok, Thailand.

Pemimpin Belia ASEAN akan berfungsi sebagai platform bagi Pemimpin Belia ASEAN untuk berkongsi dan bertukar pendapat mengenai isu-isu penting yang berkaitan dengan komuniti, masyarakat dan negara mereka serta memastikan kesedaran mengenai kerjasama dalam pembangunan belia.

Forum ini juga untuk meningkatkan dan mempromosikan pemahaman perbezaan budaya di kalangan Pemimpin Belia ASEAN yang akhirnya akan membawa kepada perkongsian yang kuat dan berterusan. Aktiviti forum termasuk mesyuarat persediaan (kuliah dan perbincangan) yang hubung kait dengan Belia dengan pemimpin ASEAN di mana penyertaan belia ASEAN akan dibentangkan.

Objektif forum ini adalah untuk menyediakan satu platform bagi para pemimpin belia ASEAN untuk membincangkan dan bertukar pandangan tentang isu-isu yang berkaitan dengan pembangunan belia.

Forum ini bertujuan untuk menggalakkan pemimpin belia untuk mempromosikan perkongsian untuk kelestarian. Di samping itu, ia juga menggalakkan persefahaman bersama di kalangan Pemuda ASEAN mengenai kepercayaan budaya dan serantau yang membawa kepada keharmonian yang kuat dan memberi peluang kepada Pemimpin Pemuda untuk berinteraksi dengan Pemimpin ASEAN.

Semasa program ini, para peserta akan menghadiri majlis perasmian, bengkel untuk mempersiapkan Penyataan Belia ASEAN, sesi persediaan (kuliah dan perbincangan) untuk pemimpin belia, antara muka pemuda dengan pemimpin ASEAN dan lawatan belajar.


Attachments
Created at 7/8/2019 10:31 AM by Izyan Khairunnisa Binti Hj Abu Bakar
Last modified at 7/10/2019 2:49 PM by Dk Yati Binti Pg Rumbli